Банско затвърди позициите си на световната карта в зимните спортове

Най-мащабното спортно събитие в България за 2019 година се състоя на 22, 23 и 24 февруари в Банско. За юбилеен десети път домакин на престижния старт от зимна световна купа беше ски курорт №1 на България – Банско. До момента са провеждани 5 кръга от Световната купа в алпийските ски и 2 кръга за Световната купа в сноуборда.

Това беше и шестата световна купа по ски на Бъндеришка поляна и общо осмата след двете поредни по сноуборд през 2017 и 2018 г.

Световния елит при мъжете посети Банско за трети път след 2011-а и 2012-а. Общият брой участници в трите дни беше 350 души, като от тях 150 бяха състезателите, а 200 са помощният персонал.

През изминалия уикенд в Банско беше положено и началото на три последователни години, през които курорта ще бъде неизменна част от световната спортна карта в зимните спортове.

Още през следващата година България за първи път ще домакинства на Световното първенство в алпийските ски при жените през 2020 г., а през март 2021-а ще има отново Световна купа за мъже, а веднага след нея ще е и Световното юношеско първенство.

Сглобяема трибуна за 5000 души беше построена на Бъндеришка поляна. Като домакин на Световната купа по ски алпийски дисциплини Банско влезе за преден път в клуба на най-големите ски курорти. Освен Алберт Попов, още двама наши алпийци представиха страната ни – Камен Златков и Йоан Тодоров.

Банско заедно с още 4 известни ски курорта са единствените през сезона, които приемат три и повече старта за Световната купа в скоростни и технични дисциплини. Останалите са Бийвър Крийк (САЩ), Венген (Швейц), Кицбюел (Ав) и Солдеу (Андора), където ще се финалите. Общо тези 41 старта за СК при мъжете през този сезон се организират в 22 курорта в 16 държави.

Най-актуалните звезди в ски спорта начело със 7-кратния носител на Световната купа Марсел Хиршер и норвежкият ас Аксел Лунд Свиндал се включиха в рекламния клип за стартовете. Освен тях в клипа участваха още Феликс Нойройтер (Гер), Тед Лигети (САЩ), Алекси Пинтуро (Фр), Манфред Мьолг (Ит), Томи Форт (САЩ), Виктор Муфа Жанде (Фр), българската звезда Алберт Попов и петкратния носител на Световната купа Марк Жирардели.

В състезателната програма за първия състезателен ден-22 февруари най-добрите скиори в света  участваха в Алпийската комбинация (Супер-Г и Слалом).

Поради лошити атмосферни условия за жалост вторият състезателен  ден -23 февруари, който беше предвиден за Супергигантски слалом, не се състоя.

В последния трети ден- 24 февруари времето беше благосклонно и се проведе Гигантския слалом.

Световният шампион Хенрик Кристоферсен (Норвегия) спечели гигантския слалом от Световната купа по ски — алпийски дисциплини в Банско, а Марсел Хиршер завоюва малкия кристален глобус в дисциплината. Кристоферсен беше втори след първия манш с 1:15.17 минута, но със страхотно каране във втория (1:11.70 минута) стигна до успеха с общо време 2:26.87 минути.

За норвежеца това е 17-та победа в кариерата за Световната купа и едва втора в гигантски слалом след март 2015 година в Мерибел (Франция).

Най-добрият българския скиор Алберт Попов завърши 32-и при дебютното си участие в старта от Световната купа на родна земя. 21-годишният състезател остана на крачка от класиране за втория манш в гигантския слалом в Банско.

Попов, който беше с 57-и стартов номер, преодоля трасето за 1:18.68 мин. Бронзовият медалист в тази дисциплина от световното първенство за юноши през 2018 г. остана на 0.26 сек. от място във втория манш, за който се класираха 30-те най-добри.

„Наистина дадох всичко от себе си за тази публика. Съжалявам, че не успях да зарадвам хората. Надявам се, че в бъдеще ще влизам в топ 30 в гигантския слалом“, каза българската надежда в ските, след финала. Това беше шестото му участие в гигантски слалом за Световната купа през този сезон и общо 12-то в кариерата му.

В състезание участваше още един българин – Йоан Тодоров. 21-годишният скиор, който в петък – 22.02  направи дебют в Световната купа, се нареди 51-ви сред 55-мата завършили. Той изостана с 5.13 сек. от Марсел  Хиршер.

Французинът Алекси Пинтюро спечели последното състезание от алпийската комбинация за сезона в Банско, с което триумфира и с Малкия кристален глобус в дисциплината.

27-годишният скиор остави зад себе си в слалома в българския зимен курорт легендарния Марсел Хиршер и словенеца Щефан Хадалин.

Пинтюро завършва на първо място в генералното класиране за алпийската комбинация с актив от 160 точки, като втори е австриецът Марко Шварц със 100, а трети Кавизъл с 90.

Единственият българин в комбинацията – Йоан Тодоров завърши на 36-та позиция от 63-ма участници.

Телефон за резервации:
0700 12 120