Банско: перлата на Пирин

Впечатляващи природни пейзажи, богата история, съхранени традиции, уникална архитектура, неповторима местна кухня.

Списъкът с описанията на Банско и покрайнините е наистина дълъг и това не е случайно.

Една от причините е, че градът има над 10-вековна история. Заедно с навлизането на новото време, в Банско успяват да се съхранят и отпечатъците на отминаващи си епохи, което допринася за една наистина необичайна, но и безкрайно уютна атмосфера.

Всяка зима градът привлича хиляди любители и професионалисти на зимните спортове. Обявен за най-големия ски курорт на Балканите, Банско е предпочитано място за провеждане на ски състезания и училища за начинаещи. Това се потвърждава и от Международната организация по ски, която реши в зимния ни курорт да се провеждат стартове от Световната купа по ски.

„Освен традиционен град, със старинна част, Банско е и модерен зимен курорт, както и една от главните „порти“ към красивия Пирин“, допълват в свои разкази чуждестранните туристи.

Градът обаче е еднакво атрактивен и през останалите три сезона на годината, защото предлага разнообразни възможности за почивка, развлечения, спорт и места за отдих.

История

Различни записки, а и археологически обекти, които могат да се видят и днес, свидетелстват за съществуването на Банско още от времената на траките, славяните, римляните и византийците. Окончателно той се оформя като селище около X век. Силен разцвет обаче постига в периода около Възраждането, когато се развива широка търговска и занаятчийска дейност. В днешни дни в Банско са запазени много от улиците и постройките от онова време.

Жителите на града имат силен принос в утвърждаването и формирането на българската нация, както и за успеха на освободителното движение. Те активно са участвали във въстания и революционни комитети, а свидетелствата за това са изложени в историко-етнографския музей в Добринище, на 10 км. от Банско.

Сред познатите личности, които са родом от Банско, са бащата на българското възраждане – Паисий Хилендарски, който именно тук написва „История славянобългарска“ – първото възрожденско произведение на българската историография. Патриархът на българските учители и книжовници Неофит Рилски също е роден в Банско, както и големият поет Никола Вапцаров. Днес родните им къщи са превърнати в музеи, които могат да се посетят от всеки гост на градчето. Пресъздадена е и килията на Зографския манастир, в която Хилендарски написва малката, но преломна за годините на робството творба.

Забележителности

Въпреки че е малък град, Банско впечатлява с множеството си забележителности. Старият град, църквата „Света Троица“ и Байкушевата мура са само част от интересните места, които могат да се видят.

Старият град има ефект на машина на времето, защото са запазени голяма част от възрожденските къщи и калдъръмените улици, които съхраняват духа на онова време. Там се намира и един от символите на града – църквата „Света Троица“, която до строежа на „Александър Невски“ е най-големият православен храм не само у нас, но и на Балканите. Построена е през 1835 г. с дарения от жителите на Банско.

В по-новата част на града се намират къщите на Вапцаров и Неофит Рилски, а на централния площад има и масивен монумент на Паисий Хилендарски.

Освен архитектурни и исторически, около Банско има и много природни забележителности, намиращи се в природен парк „Пирин“. Там може да се види известната Байкушева мура – най-старото иглолистно дърво у нас. От Банско може да се поеме и към връх Вихрен – вторият по височина връх у нас. Преди него пък се стига до Муратов връх, в подножието на който се намира Муратовото езеро.

В посока Добринище, по средата на пътя, се намира „Безименният град“. Останки от него са открити съвсем случайно през 2003 г. Смята се, че там са живели хора още преди 3500 години.

От крепостните останки се чува и реката, която тече в близост. В подножието си тя образува малък, но интересен по форма водопад, кръстен на местността Свети Никола. Той не се намира лесно, затова разучете добре предварително от местните как да го откриете.

Атракции

Ако човек иска да изживее една незабравима ваканция, то Банско е сред малкото места, където това гарантирано може да се случи, без значение от сезона.

Градът предлага на всички скиори и сноубордисти писти с обща дължина от 70 километра и модерни ски съоръжения. Любимо трасе, обаче, е уникалната 16-километрова писта, която нощем е осветена и през целия сезон се поддържа с добро снежно покритие.

Освен изключителните възможности за зимен спорт, Банско предлага и богато разнообразие от куп други атракции. Сред тях са близо 200 км. трасета за планинско колоездене с различни нива на трудност, които стигат до всяка точка от Разложката котловина и се разгръщат не само в Пирин, но и в Рила. Организира се безплатен опознавателен тур с водач, като маршрутът се подбира на място, спрямо нивото на участниците и продължава 3-4 часа.

Разположените в близост до Банско язовири и езера дават много възможности и за любителски риболов. Язовирите Кринец и Белизмата, както и комплекс „Рибарника“ край Добринище са добре зарибени с различни видове риба.

Конна езда на терен или туристическа обиколка из Пирин, с леки и по-динамични маршрути, ще задоволят интереса на всеки любител на конните атракции. Може би най-интересна е почасовата езда сред природата на красивата Рила планина, тъй като се минава по разнообразен терен през различни препятствия като реки, паднали дървета, изкачване и спускане по наклони и провиране в закътани горски кътчета. В зависимост от конната база, има и маршрути из Пирин. Базите в околността са „Peri Volas“, „Дворене“ и една в местността „Кошерината“.

Любителите на по-екстремните и силни усещания могат да опитат и скално катерене. Фирмите, които организират такива изкачвания, разполагат с необходимото оборудване, както и с професионални инструктори, така че и напредналите ентусиасти са добре дошли. Заниманията се провежда в местността Пещерите на 3 км от Банско, северната стена на вр. Вихрен и по околните върхове.

Други силни усещания, на които също може да се наслади човек са Off Road преходи с АТВ автомобили, а по намиращите се в близост реки Струма и Места от ранно лято до късна есен се организират спускания с каяк и рафтинг.

Бъндеришка поляна е друга популярна дестинация в близост до Банско, която предлага най-дългата водна пързалка в Европа, с цели 400 м. дължина, мини голф, тубинг (спускане с надуваеми шейни) и надуваеми пързалки. Тя се намира на 1500 м. надморска височина, а ходенето до там също е вълнуващо. Може да се стигне с кола и малък преход, но ако искате да се насладите на Банско от високо, както и на други панорамни гледки, то може да се качите със ски лифта, който работи и през лятото.

Всяко лято Банско е домакин и на различни фестивали, сред които популярни български музикални турнета, Международен джаз фестивал Банско, който е вторият най-голям джаз фестивал в света, „Банско Балкан Фест” и други. Всяка година се организира кино под звездите, както и кулинарен фестивал.

Кухня

Банско е един от характерните за Пиринската област градове, който и до днес пази живи традиции. Ежегодно там се организират по няколко и различни фестивали, на които се изпълняват песни и танци, има надигравания, готвят се традиционни гозби и се представят стари занаяти. Навръх Нова година пък – на 1 януари, всяка година в Разлог се провежда пъстър кукерски карнавал, който събира хора от близо и далеч. Да се види на живо определено си заслужава, а с вече приполовилия месец ноември е време да се помисли по-сериозни и за плановете за коледните и новогодишните празници.

Ако вече сте били в региона на Пиринската област, то вероятно ви е направило впечатление, че често могат да се открият ръчно изработени дървени неща. Причината е, че от край време дърворезбата е един от основните занаяти в областта, който се е запазил и до днес.

Друг традиционен занаят в миналото било тъкачеството, което също се е запазило и до днес. Изработването на традиционни китеници, черги и други тъкани изделия е много характерно в наши дни за общини като Разлог, Симитли, Струмяни, Хаджидимово и др. Традицията е жива и в селата, където в почти всяка къща има стан и се тъче за приготвянето на чеиз на бъдещите булки.

Релакс

Банско е идеалният град и за релакс и почивка. Само на 15 минути от него например има естествени топли минерални извори, известни с лечебните свойства на водата. Те са посещавани предимно през есента, зимата и пролетта.

През лятото пък от горещините може да се избяга на прохлада край външните басейни, каквито предлагат повечето хотели. За разлика от всички други места обаче, гледката към планината, която се разкрива от тях, създава една по-различна и приятна атмосфера.

Градът е целогодишно предпочитано място за СПА почивка. Предлаганите тук услуги и терапии са на много високо ниво. Почти всички хотели разполагат с добре оборудвани СПА центрове.

Най-богатото разнообразие от термални зони, спа терапии, масажи и лечебни процедури обаче предлага Гранд Хотел Банско, обявен за СПА хотел на годината и разполагащ с най-големия СПА център в града.

От категорията