Банско: уникална природа, живи традиции и вековна история

Банско е известен курорт в цял свят не само с своите ски-писти, но той е един невероятен град с уникална природа, живи традиции и вековна история.

В Банско има прекрасни условия за почивка, развлечение и много спорт, което се дължи на уникалната комбинация от исторически и природни забележителности. Те дават възможност на туристите да направят интересни обиколки и да се насладят на нещо различно.

В централната част на града, се намира и точното място, където ще можете да се насладите на пълноценна почивка, комфорт и първокласно обслужване – Гранд Хотел Банско. Там ще се потопите в петзвезден лукс. Приятната атмосфера в изящния хотелски комплекс се допълва от разнообразнието от спа терапии, лечебни процедури и масажи, в най-големия СПА център в Банско. Това са само част от приятните изживявания, кото ви очакват.

Банско е люлка на редица известни български възрожденци: можем да споменем имената на Паисий Хилендарски, Неофит Рилски. Това е и родното място на поета революционер Никола Вапцаров, автор на „Моторни песни.“

Със сигурност, посетителите на градчето ще бъдат впечатлени от иконописната школа на Банско, както и старинните художествени занаяти. Те са самобитно български и в днешния модерен век носят романтиката на отдавна отминали времена.

Чужденците остават възхитени и от архитектурата в Банско, която е в духа на Възраждането. Някои старинни къщи тук са част от 100-те национални обекта, които са определени от Българския туристическия съюз. С една дума, разхождайки се, човек в това малко градче може да си помисли, че то наистина е един малък музей.

Природата хармонично се вплита в пейзажа на Банско.

Природен парк Пирин е много близко до градчето и още от 1983 година е под егидата на ЮНЕСКО за световно наследство. Този парк обхваща част от планината, която е в алпийски стил и е наистина съпоставима с френските Алпи – тук има високи върхове, някои от тях са над 2 500 метра, а връх Вихрен – 2914 метра – е трети по височина на Балканите.

Туристите не пропускат и езерата в Пирин, които са над 170 на брой. Най-интересни и посещавани са езерата: очите на Тодорка Бъндеришките, Влахинските, Валявишките Кременските.

Помислено е и за любителите на екопътеките, за които има организирани различни маршрути. Те обхващат цели 370 километра и са с различна степен на трудност, но всички те са изключително красиви. Повечето от маршрутите са маркирани и са подходящи за пешеходен и природо – познавателен туризъм или велотуризъм. По протежение на маршрутите са разположени кътове за отдих  – навеси и беседки с пейки. Разходката е не само приятна, но и опознавателна, защото туристите могат да се запознаят с флората и фауната в Пиринско.

В парк Пирин се намира Байкушевата мура – тя наистина е една изключителна природна забележителност край Банско, защото е около и малко над 1300 години и се смята за едно от най-старите дървета в света.

Нещо интересно, за което, може би, много хора не знаят е Безименния град – само на 4 км от центъра на град Банско. Това е древен тракийски град, крепост, която крие много загадки, тъй като археолозите са намерили различни артефакти от 4 век пр. н. ера до 18 век от Новата ера. Разкопките продължават и се откриват нови пластове от различните векове. Мистериозно е, че за това древно селище никъде не се споменава с някакво конкретно име. По тази причина се нарича Безименния град. Той е открит съвсем случайно през 2003 година, когато се възстановява параклиса в местността „Свети Никола“. Почти като във филмите за Индиана Джоунс.

Банско е синоним не само на ските и снега, но и на красива природа и съхранена българщина.

Телефон за резервации:
0700 12 120