Всичко, което трябва да знаем за къмпинг в планината

Дори и да сте най-градски настроената натура, ще се изненадате колко вълнуващо и запомнящо се може да бъде едно бягство сред природата и планината, каквото е къмпингуването.

Вечер под звездите, приятна компания, дълги разходки, огън и много забавление са част от преживяванията, които то осигурява.

Но, ако ви липсва добра предварителна подготовка, това изживяване много лесно може да се превърне в пълна катастрофа.

Как да се подготвим за къмпинг в планината?

Дивото къмпингуване в планината е приключение, което определено трябва да се изпита поне веднъж в живота. Както за голяма част от нещата в живота обаче, така и при него, добрата подготовка е изключително важна за приятното изкарване.

Ако се впускате в подобно изживяване за първи път, е нужно да отделите достатъчно време, за да приготвите всичко необходимо, Ето и кои са основните елементи на безопасното и забавно къмпингуване.

Палатка

Първият и основен критерий, по който трябва да търсите подходяща палатка е броят на хората, които ще я ползвате – дали сте сам, двойка или няколкочленно семейство. Най-добрият съвет е големината да се определя с поне един човек отгоре, а най-добре и двама. Целта е да имате допълнително място, така че да не се чувствате твърде тясно, докато сте в нея (не забравяйте, че може да ви се наложи да прекарате и няколко часа там, ако вали). 4-местната палатка е напълно удачна за двама човека например, а в 6-месните едно 4-членно семейство ще се чувства добре.

Това условие обаче важи, ако планирате къмпингуването да замени престоя ви в хотел или бунгало, т.е. ще може да стигнете с целия си подготвен багаж, включително и палатката точно до мястото, където ще я разпънете или на съвсем близко разстояние от него. В случай, че решите да тръгнете на поход и ще се местите от място на място, тогава трябва да потърсите специална за целта палатка. Обикновено те са по-леки, защото ги носите на гърба, заедно с целия останал багаж, но са и по-малки. Тогава двама човека ще трябва да се задоволят с двуместна палатка.

Следващият критерий за избор на палатка за къмпинг е материалът, от който е изработена тя и основната ѝ конструкция – рейките. Най-добре е да подберете палатка, подходяща за 3-те основни сезона, в които се къмпингува по-често – пролет, лято и есен, които предпазват от дъжд, вятър и слънце. Няма нужда да си взимате 4-сезонна палатка. Тя е по-скъпа, защото е много здрава и пригодена с допълнителна защита за сурови зимни условия високо в планината. Във всички случаи препоръчваме рейките (конструкциите, които държат палатката изправена и изпъната) да са алуминиеви, защото са по-здрави. Избягвайте тези, които са направени от фибростъкло, защото са по-крехки и се чупят лесно.

Всички палатки са водоустойчиви, но колкото по-висок е водният им стълб (критерий, показващ доколко е водоустойчива материята), толкова по-голяма е защитата. Най-обикновените палатки са с воден стълб 2000 мм и това е достатъчно за по-краткотрайни и не прекалено интензивни валежи, каквито са летните. Ако планирате да къмпингувате през пролетта и есента, когато валежите се засилват и са по-чести, е най-добре да търсите палатка с воден стълб минимум 3000 мм. В допълнение на това шевовете на платнището от вътрешната страна на палатката трябва да са подлепени, което гарантира, че през дупките, направени от иглата при зашиването, няма да влезе вода.

Палатката трябва да има и отвор на покрива, който да се отваря и затваря, така че да има циркулация на въздуха, особено вечерно време, както и комарници.

Спален чувал

Основното при избора на спален чувал за къмпингуване са температурите, на които се очаква да бъдете изложени, както и с какви дрехи ще спите в него, какво шалте ще използвате и естествено каква е вашата лична температурна амплитуда на спане. Дори и през лятото в планината вечер става хладно, а есенно време температурите падат още повече. За да сте сигурни, че няма да измръзнете или да ви е студено, си подсигурете спален чувал, който пази от температури няколко градуса по-ниски, от тези, които очаквате. Най-обикновените спални чували са леки и тънки и предпазват при максимални температури от 15-20 градуса.

За планината, дори през есента, е добре да разполагате с такъв, чиито граници на защита са 5-10°C. Добре е чувалът да има и качулка, която не само ще покрива врата и главата, но ще предпазва и да не излиза топлината навън, а максимално да се задържа в чувала.

Съставът на изолационния слой на чувала също има важно значение. Той може да е от синтетична материя или пух. Синтетиката е лесна за поддържане и при намокряне, включително изпотяване, запазва свойствата си. Спалните чували с пух пък са незаменими откъм това, че максимално задържат отделената от тялото топлина. Те обаче, както и тези тип мумия, са по-подходящи за по-екстремно време. Оптимален вариант са двусезонни или трисезонните чували, като първите са подходящи за периода от късна пролет до ранна есен, а вторите от ранна пролет до късна есен.

Шалте

Ако няма да ползвате надуваем матрак, шалтето е задължителна част, която не може да пропуснете. Освен че омекотява и без него буквално спите на земята, то има и изолираща функция и пази от премръзване.

Друг начин да легнете на меко и удобно в палатката е, като си вземете надуваем дюшек. Имайте едно наум, че когато стигнете до къмпинга и разпънете палатката, трябва да сложите дюшека и да го надуете вътре. Иначе просто няма да можете да го сложите.

В допълнение към всичко това не забравяйте и възглавница и одеяло, а по желание и чаршаф.

Облекло

watermark 2

От тениски и къси панталони до дълги ръкави, термо дрехи, шапки и чорапи. Всичко това е редно да присъства в облеклото ви по време на къмпингуване.

Обикновено престоят се съчетава с преминаване на различни маршрути, за които е необходимо да спазвате правилото за т. нар. обличане на слоеве, особено през зимата. Пригответе си по-прилепнали тениски и блузи с дълъг ръкав, всички за предпочитане от dry fit материя, позволяваща на кожата да диша, отвеждайки потта навън. Въпреки че в ранна есен температурите навън са все още приятни, дори и тогава ще ви е нужно и горнище от синтетична материя, което да ви топли. Долнището е добре да бъде дълго и непромокаемо.

Не само за преход, ако времето го изисква, но и за престоя около палатката, не пропускайте да вземете поларено горнище, дъждобран или устойчиво на вятър и вода яке, топло яке, допълнителни обувки, много чорапи, ръкавици и шапка (включително и зимна)

Здравите водоустойчиви планински обувки, обхващащи глезена, са препоръчителни. При топло време спокойно може да приготвите и един чифт чехли – за удобство и проветряване на краката.

За да ви е топло вечер и рано сутрин си пригответе тениска и блуза с дълъг ръкав, а за отдолу термо бельо, тънко или вълнено долнище според времето.

Допълнителни принадлежности, които да не забравим:

 • Сгъваем стол
 • Къмпинг маса
 • Аптечка
 • Препарати против насекоми
 • Газов котлон и газ за него
 • Запалка/кибрит
 • Челник/фенер
 • Хладилна чанта
 • Отварачка
 • Нож
 • Термос
 • Прибори и чаши (за предпочитане не пластмасови)
 • Кафе и джезве
 • Слънцезащитен крем
 • Хавлия
 • Завивка
 • Тоалетни принадлежности
 • Карта/компас/GPS

Храна

Храната също е много важен елемент в подготовката на къмпинга и е препоръчително да направите менюто за целия престой преди да тръгнете, за да вземете всичко необходимо. Проверете предварително и дали може да се пали огън.

Ябълки, банани, ядки, сандвичи, енергийни блокчета, фурми и всички високоенергийни храни, за които се сетите, са винаги подходящи за преходите по време на къмпингуване. За основните хранения може да приготвите ориз, паста и разтворими супи, които не тежат. Вкусни и засищащи са и не заемат много място.

Основно храната трябва да се подбира така, че да е богата на протеини и въглехидрати. Ако носите хладилна чанта, в нея винаги може да сложите месо и зеленчуци. Не забравяйте и питието!

Обособените къмпинги обикновено предоставят достъп до питейна вода, но такава така или иначе трябва да се носи в количества, каквито можете. Ако имате проблем с водата, но наблизо около вас има река, поточе или друг източник на вода, може да се възползвате от него, но само, ако сте приготвили в аптечката си хлориращи или йодиращи таблетки за пречистването ѝ.

Защо да къмпингувате в Банско?

watermar k3

Като един от трите Национални парка в България, „Пирин“ има своите уникални природни характеристики, които не могат да бъдат видени на друго място. Вековни гори, езера, богато биоразнообразие, чудни гледки, интересни преходи и маршрути – къмпингуването в този регион определено има своите предимства.

Близостта на Банско, разположен в подножието на парка, предоставя възможността за пазаруване, в случай, че решите да къмпингувате по-дълго време, както и да намерите всичко необходимо, ако установите пропуски по време на престоя си.

Кои са най-подходящите места за къмпинг около Банско?

Къмпинг „Бъндерица”

Емблематичната за Банско местност Бъндеришка поляна има и своя собствена къмпинг зона, която е предпочитано от много туристи място за нощувка на палатка или кемпер. Намира се на 100 метра от едноименната хижа, като и двете са разположени на 1800 метра надморска височина. Капацитетът е от около 60 палатки, има изградени санитарни възли, но няма ток и баня.

Къмпинг „Предела”

Както подсказва името, къмпинг „Предела” се намира там, където е и едноименната местност – на границата между Рила и Пирин, в района на Национален парк „Пирин” и недалеч от Банско. Заема площ от 12 000 кв. м. Предлага се настаняване и в бунгала, но има условия за кемпери, палатки и каравани. Къмпингът разполага с хубави двор и градина, детска площадка, ресторант, барбекю, билярд , игрище за волейбол и др.

В близост до него има и туристическо бюро, където може да се намери водач за най-популярните планински преходи в района.

Кемпер-стоп „Фън Парк Банско”

Кемпер-стоп „Фън Парк Банско” е не толкова типичното място за къмпинг, тъй като е разположен в градската среда на самия град Банско – до кабинковия лифт, а и е предназначен само за кемпери. Въпреки това е добро място, заради близостта до планината и природния парк, където могат да се правят много и различни преходи.