Какво повелява традицията за Гергьовден

Един от най-големите празници в България е Гергьовден!

На 6 май всяка година празнуваме Св. Георги мъченик. Това е един от най-почитаните свети мъченици за християнската вяра в Православната църква. Гергьовден е един от най-големите празници в националния календар и тогава се отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия. Свети Георги е един от най-почитаните светии в България. В народния празничен календар култът към светеца е свързан с богата и сложна обредност, която засяга всички страни от живота на българина, неговите постоянни грижи и мечти за изобилие, за богатство и щастлив живот. Ето каква е традицията за този празник според народните обичаи и вярвания.

Още преди самия Гергьовден младите момичета и невести берат цветя и клонки, за да направят венци, които слагат на косите си, както и за украса на домовете и трапезата. Според традицията на този ден се коли агне, което трябва да е първото родено през годината. Цялото изпечено агне се носи в църквата за освещаване.

Жените месят обредни хлябове, а най-големият се нарича на Св. Георги. С обредния хляб се обикалят стадата с овцете, после се търкаля хляба на кръст през овцете, за да са здрави.

Агнешкото може да се приготви по различни начини. Има много и различни рецепти, но класика е агне чеверме. Всички се събират на обща трапеза, веселят се и пеят песни.

Специален ритуал е извеждане на стадото, както и доене на първото мляко сутринта. Така овчарите се подготвяли за дългите дни, които ги очакват далече от дома, докато пасат по сочни пасища стадата си.

В нощта преди Гергьовден  стопанинът дои овцата, която е родила първото агънце за годината. А в съда, в който е млякото се поставя монета  – да има много мляко през цялата година. Самият съд е украсен с цветя, червен конец и свежа зеленина.

Едно време на чешмите и кладенците за Гергьовден се поставяла зеленина и в котлите с вода  се е пускала коприва за здраве.

И още нещо тайнствено и мистично се случва в нощта преди  Гергьовден  – тогава  скритите съкровища в земята започват да „играят“. Това кара иманярите да обикаля по потайна доба и да търсят имането. Магичната атмосфера витае навсякъде и в тази нощ жените са ходели по баячки и гледачки за предсказване на бъдещето.

Хората, за да се предпазят от лоши и зли сили са слагали през нощта срещу Гергьовден шепа сол пред  портата на къщата си. Една част от тази сол на сутринта се е давала към храната на овцете, а другата част жените са я слагали в торбичка и са я носила на колана си.

Росата сутрин на този празник се е смятала за вълшебна – ако човек се намокрел в нея, то през цялата година ще се радвал на крепко здраве. Дъждът на Гергьовден хората сравнявали със златото.

Друг ритуал повелявал мъжете сутринта да заровят червено великденско яйце в средата на нивата си за да има голямо плодородие.

Георги е едно от най-популярните имена в България, което се чества от над 180 000 души.

На 6 май всеки, който носи името Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо и Галя, празнува своя имен ден.

Според народните обичаи Свети Георги е покровител на стадата, овчарите и фермерите, закрилник на воини и небесен предводител на християните. В Християнството иконата винаги го изобразява на кон и в краката му, убит змей.

Гранд Хотел Банско поздравява всички българи за празника и пожелава здраве и късмет на именниците!

Телефон за резервации:
0700 12 120