Колоездене в планината: как да се подготвим за предизвикателството?

Ако 20-минути дневно, прекарани сред чист въздух, повишават усещането за жизненост, радост, увереност и допринасят за доброто здраве, представете си с каква доза от всичко това биха заредили 2 часа планинско колоездене.

Като добавим към тях и адреналина, който предизвиква този спорт, както и факта, че с едно излизане в планината може спокойно да заместите тренировка във фитнеса, то изживяването на подобно приключение е трудно да не намери място в плановете за лятната почивка.

Въпреки че изглежда екстремно, в зависимост от маршрута, планинското колоездене е подходящо и за хора без опит. За да може да се насладите напълно и безпроблемно на предизвикателството обаче, трябва да знаете как да се подготвите за него.

Каква екипировка е нужна?

Колело

Първият и основен елемент, на който трябва да обърнете специално внимание при планинското колоездене е, разбира се, колелото. Има специални велосипеди, предназначени за този спорт. Те обикновено са с олекотена рамка, за да могат лесно да бъдат пренасяни при необходимост (ако трябва да се премине през някоя малка река, например) и с предно окачване, за да поемат неравностите по пътя. Най-важното обаче е, колелото да е подбрано в подходящия размер – да пасва на ръста, килограмите и стойката ви, за да ви е удобно.

Друг елемент, на който трябва да се обърне специално внимание, са гумите. Те са специално проектирани за каране по неравни терени: имат едри грайфери, осигуряват добро сцепление, ниско съпротивление и достатъчно омекотяване, така че да не поема тялото вибрациите от всеки отскок или неравност.

Те са и по-големи като размер в сравнение с тези за преходи по равни пътища и асфалт. Най-разпространените диаметри на гумите за планински велосипеди са 66 сантиметра, 70 сантиметра и 74 сантиметра. Освен диаметъра обаче, важно значение има и ширината на гумите – ключов фактор за ефективността на колелото, както и за начина, по който ще усещате карането. Широките гуми осигуряват по-голяма стабилност при завои и са по-ефективни при поддържане на по-висока скорост, но по-тесните пък са по-леки, въртят се по-бързо и съответно имат по-бързо ускорение. Ширината варира от 5.3 сантиметра до 6.9 сантиметра.

Професионални съвети и помощ в избор на подходящ велосипед може да се намерят във всеки специализиран магазин или на местата, където се предлага възможност за планинско колоездене.

Каска

Каската заема основно място в екипировката за осигуряване на безопасност. Тя предпазва и значително намалява тежестта на нараняванията на главата при евентуален инцидент. Освен това, за разлика от обикновените, каските за планинско колоездене са с козирка, чиято цел е да блокира слънцето, за да може да се съсредоточите само върху пътеката и да не се разсейвате от отблясъци или мигащи светлини.

Очила

Освен главата, e важно да се пазят и очите – от прах, замърсяване, сълзене и различни малки предмети, които могат да попаднат в тях. Слънчевите очила са най-добрата защита, като те осигуряват и добра видимост, както при ярка слънчева светлина, така и когато сте на сянка между дърветата. За целта подходящи са слънчевите очила с рамка със система за сменяема лещи, така че да могат да се слагат лещи в зависимост от метеорологичните и светлинни условия.

Обувки

Ако тръгнете на планинско колоездене с обикновени маратонки или платненки, със сигурност няма да изминете голямо разстояние. За да не се хлъзгат ходилата от педала, както често се случва при градското каране, е необходимо обувката да осигурява добро сцепление между крака и педала. Има специални обувки, които са предназначени за колоездене в планината. Те са водоустойчиви и с твърда подметка, осигуряваща повишена издръжливост и високо сцепление.

Ръкавици

Спортните ръкавици са силно препоръчителни при всякакъв вид колоездене. Има такива, които са с мека подплата или вата, чиято цел е да омекотява и създава комфорт. Силно препоръчителни са, особено при по-продължително колоездене. Тези, които нямат мека подплата обаче, са по-тънки, спарват по-малко ръцете и с тях колоездачът има по-добро усещане и контрол над кормилото, което е плюс при стръмни и бързи спускания.

Облекло

Сравнително леко, проветриво, бързосъхнещо, водо- и ветроустойчиво. В общи линии това са характеристиките, на които трябва да отговаря подходящото облекло за планинско колоездене. Разбира се, то е силно зависимо и от метеорологичните условия, продължителността на прехода и дори степента на трудност на трасето.

За спортовете на открито и най-вече за колоезденето е силно препоръчителна т. нар. система за обличане на слоеве. Тя е създадена с цел да осигури прохлада и сухота по време на изчакване, отвеждайки влагата извън тялото, както и да пази топло при спусканията, чрез въздуха, който се задържа между отделните слоеве. Тази система предпазва от въздействието на външните условия като вятър, дъжд и т.н.

Основно слоевете са 3. Първият е вътрешен, наричан още базов. Тези дрехи трябва да прилепват плътно до тялото и да са от естествени материи, съдържащи мерино вълна, или изкуствени – от различни полиестерни тъкани. Терморегулиращото бельо също е част от този слой. Основната му задача е да отвежда потта, а някои от дрехите имат и топлещи свойства.

Вторият слой дрехи задържат топлината около тялото и имат изолираща функция. Тук влизат вълнени пуловери или блузи с различна дебелина или дрехи от мъхести синтетични материи от типа на полара. Те са приложими дори при температури до 25 градуса, но тогава по-скоро са последен слой връхна дреха.

Третият слой, наречен външен, има функцията да предпазва слоевете под него, както и да пази от лоши климатични условия. За тези дрехи се използват предимно изкуствени, високотехнологични материи. Най-скъпи са т. нар. мембрани, които хем спират водата отвън, хем позволяват потта да се изпарява. Друг вариант са синтетичните материи със специално покритие, което спира или отблъсква водата и вятъра.

Колко и какви слоя ще са ви необходими отново зависи от метеорологичните условия, продължителността на прехода и степента на трудност на трасето.

Задължителен елемент в облеклото е колоездачната фланелка (джърси). Тя е с къс, 3/4 или дълъг ръкав и може да се използва както за каране само по нея, така и да служи за лека връхна дреха. С dry-fit технология са, за да могат да абсорбират и извеждат потта от тялото. Често имат и джобове на гърба, които са необходими, особено ако ще бъдете без раница. Джобовете са достатъчно големи, за да поберат компактно опакована резервна гума, помпа и храна – задължителни за всяко излизане в планината. За по-студено време, са нужни и повече връхни дрехи – яке, полар, термо бельо и др.

На следващо място в облеклото са шортите, клиновете и спортните панталони. Тези, които са предназначени за планинско колоездене, са направени от изкуствени материи, които се мокрят по-трудно, но изсъхват по-бързо, дишащи са, по-леки и здрави са от памучните платове и затова се усещат по-комфортно. За топло време са подходящи шортите с дължина до коленете или късите клинове. Заради променливите условия в планината е препоръчително да се носят отделно крачоли, които могат да се обуят лесно и удобно по всяко време.

Наколенките са задължителни, за да държат коляното стабилно и да предпазват от нараняване. Чорапите също са важен елемент в облеклото. Те трябва да са високи, така че да покриват кокалчетата и глезена, за да държат тази част затоплена, тъй като тя лесно изстива.

Какво трябва задължително да носим в раницата си?

Краткият отговор е храна, вода, аптечка, дрехи и комплект с инструменти от първа необходимост за ремонт на колелото при инцидент.

Дрехи

Колко и какви дрехи ще си приготвите, както вече споменахме, зависи изцяло от маршрута и времето, което ще прекарате в планината. При всички случаи обаче е необходима водонепромокаема връхна дреха, която да облечете при дъжд и която след това бързо ще изсъхне.

Вода

В зависимост от продължителността на колоезденето, което ви очаква, си осигурете количество вода, равняващо се на около 500 мл. за всеки час.

Храна

Най-подходящата храна по време на планинското колоездене са енергийните барчета. Те са леки, не заемат място и осигуряват необходимата енергия, от която имате нужда в такъв момент. Понякога обаче имате нужда и от истинска храна, особено като стигнете върха и искате да си отпочинете с добър обяд и прекрасна гледка. В този случай може да сложите в раницата си микс от сурови ядки, семена и сушени плодове, ябълка, риба тон в консерва, защото е богата на протеини и полезни мазнини, лек сандвич с пълнозърнест хляб или накъсани парченца сушено говеждо или телешко месо, също заради изобилието от протеини и аминокиселини, но и заради трайността му.

Комплект за поправка

Базовият комплект за поправка и поддръжка на планинско колело включва мултифункционален инструмент (за отвиване, завиване, прерязване и т.н.), минипомпа, резервна вътрешна гума, щанги за велосипедни гуми и резервна връзка за верига, в случай, че се счупи някаква част от нея.

Аптечка

Протъркванията са едни от най-честите наранявания, сполитащи колоездачите в планината, и една малка аптечка винаги е изключително полезна. Пригответе лейкопласт, различни превръзки, болкоуспокояващи и противовъзпалителни, антисептични мокри кърпи.

Как да се подготвим преди колоезденето?

Планинското колоездене е натоварващо за организма и, ако планирате да се впуснете в предизвикателството, е добре поне седмица по-рано да се движите по-често и интензивно, за да не претоварите мускулите си. Денят преди колоезденето е добре да почивате повече, но раздвижване отново трябва да има.

Храната е другият основен елемент в подготовката. Тя е важна, особено преди началото на колоезденето, за да може да осигури достатъчно запаси от гликоген, необходими на организма за енергия. Овесена каша с банан, печени картофи, препечена филия със сладко или ядково масло, варено яйце и протеинови палачинки са идеалните варианти за закуска преди колоездене. Консумирайте я в достатъчни за апетита ви количества, но поне час-два по-рано. 15 минути преди това пък хапнете енергиен бар.

Къде има добри условия за планинско колоездене?

Планината Пирин предлага чудесни условия за планинско колоездене, а град Банско е безспорният център на този спорт в региона. Изборът от различни маршрути е голям и без значение от нивото на напредналост, всеки от тях е изключително вълнуващ. Те включват планинско колоездене до близки на Банско села и градове като Баня и Добринище, а с повече упоритост може да се стигне и до Парка на танцуващите мечки в Белица и различни хижи в планината. Маршрутите обикновено са между 15 и 25 км, но има и един, известен като Пондероса с дължина 42 км. Той е за напреднали колоездачи и стартира от местността Предел, като има две разклонения: едното е към местността Св. Екатерина, а второто се насочва по стари горски пътища към село Бачево в Разлог.

Тъй като не всеки път в планината е подходящ за колоездене, е за препоръчване или да тръгнете с водач, който да ви насочи към правилните места, или да следите за специално маркирани трасета. Маркировката обикновено е с един цвят, като зеленото е за начинаещи, синьото за средно напреднали, червеното за напреднали, а черното за професионалисти.

В района на Банско има две по-популярни състезания по колоездене – “Път за никъде” и “Три планини ултра 120”, които са международни. Първото традиционно се провежда през последния уикенд на юли, в два състезателни дни. Трасетата са с дължина 30 и 60 км. и всеки избира в кое да се включи.

“Три планини ултра 120” се провежда в края на септември, с дължина 120 км. е и както подсказва името му, маршрутът минава през склоновете на трите планини – Рила, Пирин и Родопи.

Ако сте нови в този спорт, но търсите подобно изживяване, може да разчитате на Grand Hotel Bansko за помощ в организацията. Това е една от търсените атракции от гостите на хотела, особено през летния сезон, затова тук ще намерите възможност, както за наемане на колело и екипировка, така и добър водач.

Конната езда, риболовът и преходите в планината са другите атракции, с които може да направите лятната си ваканция в планината още по-интересна и вълнуваща, а външният басейн, както и екзотичните СПА процедури, които се предлагат в хотела, създават комфорта на една истински пълноценна почивка.