Крепостта Безименния град – мистерия от миналото

Безименния град – древна крепост без име, обвита с истинска мистерия, обитавана в продължение на повече от 3500 години.

Преди години в местността „Св. Никола“, разположен между Банско и Добринище, археолозите правят едно от най-неочакваните и загадъчни открития у нас – крепостта Безименния град.

Района на „Св. Никола” отдавна е любимо място за разходки на местните жители и гости на Банско и Добринище, заради невероятните природни гледки.

През 2003 година живеещите в Банско решават да възстановят стария параклис „Св. Никола ”, като събират средства и разчистват района. Тогава става нещо неочаквано. Работниците  се натъкват на основата на стара сграда.

Изненадата е много голяма, защото никой не си е представял, че в миналото може да има някакъв живот на това място. Но основите на сградата са доказателство, че земята там пази тайна, която трябва да бъде разкрита.

Наистина звучи като в романите на Дан Браун!

Така, поради чиста случайност е открит цял ​​град, днес известен под името „Безименния град“.

След такова случайно (и изненадващо) откритие група археолози, начело с Владимир Баряков – археолог и шеф на музейния комплекс Банско – започват да разкопават детайлно основите на сградата, когато се разкрива базилика от IV век. Храмът принадлежи към ранното християнство и е еднокорабен. Така историците предполагат, че времето на построяване на храма е IV – V век.

Но има и друга изненада, на която попадат археолозите, в непосредствена близост до църквата е открит некропол с 28 гроба, но за съжаление не са намерени погребални вещи, рисунки или други документи, които биха помогнали при търсенето им.

Липсата на каквато и да е информация обърква и затруднява археолозите, но това, което поразява всички е размерът на скелетите, открити в некропола, чиято височина е от 1,80 до 2,00 метра, за времето, в което тези хора са живели, това е странно.

Въз основа на фактите за средния ръст на хората, които са живели преди много години и исторически данни, учените стигнат до заключението, че скелетите принадлежат на древно тракийско племе, което е населявало тези земи и жителите са били доста по-високи в сравнение със стандартите за тази епоха.

Независимо от уникалните открития, разкопките са спрени, защото не са открити артефакти – нито в базиликата, нито в некропола.

Единственият, който не се отказва от предположението, че земята под хълма крие много тайни е Владимир Баряков и продължава своите изследвания. През 2007 г. успява да убеди община Банско да финансира разкопките.

Още при първите разкопки на Безименния град край Банско пред очите на археолози и работници се откриват очертанията на крепостни стени, къщи, улици и толкова много керамика, че някои от отломките са използвани за възстановяване на крепостните стени.

Тъй като никъде не се открива името на селището, то остава като Безименният град. Това древно място е невероятно откритие не само за страната ни, но и за цяла Европа. Археолозите  стигат до културни пластове от 3000 – 2000 г. пр. Хр., чак до късното средновековие (XVII век).

Градът-крепост е на площ 25 хектара.Той е разположен на удобно стратегическо място с добра видимост на цялата област. Защитен е от високи, стръмни скали, а  на места и от високи, каменни стени за защита на населението.

Вътрешната му част заема площ от 0,5 хектара, която също е била заобиколена от двойни стени с наблюдателни кули.

Безименният град е бил с каменна и керамична улична настилка, както и отлична канализация.

Днес достъпът до тази уникална археологическата забележителност е свободен, а в близост има безплатен паркинг, както и туристически маршрут с чудесни места за отдих, по време на обиколката, и обособени беседки.

Телефон за резервации:
0700 12 120