Най-култовите скални образувания по света: ще ги познаете ли?

Образувани и изваяни в резултат на милиони години ерозия под въздействието на въздуха и водата, скалните образувания са природни чудеса, които привличат вниманието със своята красота, мащаб и изящество. Всяка година милиони туристи са готови да пропътуват хиляди километри, за да посетят и видят на живо най-впечатляващите сред тях, както и някои по-безизвестни, но също толкова удивителни дарове от майката природа.

А вие колко скални образувания сте посетили и доколко сте запознати с някои от най-култовите от тях? Ще успеете ли да ги познаете само по снимка?

Долината на приказните комини, Кападокия, Турция

Турция, но и в целия свят. То обединява в едно вековна история, екзотика и запленяваща красота. Местата, които могат да се посетят там са много, но едно от тях – Долината на приказните комини, е сред най-тайнствените. Тези чудновати скални образувания, приличащи на комини, са се образували в резултат на вулканични изригвания. Преди 15 милиона години в близост имало няколко активни вулкана. Лавата, която те бълвали, образувала в района огромен пласт туф, който, в следствие на действието на водата и въздуха (ерозията), придобива днешните си форми.

Още по-голямо любопитство обаче будят изсечените в тези скални чудеса жилища, няколко храма, подземни тунели и цял пещерен град, разположен на 12 етажа.

Приказните комини се намират в Гьореме – един от районите на Кападокия. Те са на първо място в класация на BBC за 15-те най-невероятни ландшафти и скални образувания.

Окото на Сахара, Мавритания, Африка

По-известно като Структура Ришат, Окото на Сахара е геоложко образувание, което се намира в западната част на Сахара, близо до град Уадан. Представлява куполообразна скална структура с диаметър 50 километра. Някога се е смятало, че се е образувало вследствие на контакт на метеорит със земята. Има и теория, че образуването е започнало, когато суперконтинентът Пангея започнал да се разделя. Сега обаче геолозите са повече на мнение, че това е са скали, които с времето са ерозирали. Те са на възраст от поне 100 милиона години.

Спечелва названието „Окото на Сахара”, защото, погледнато отгоре, прилича на биволско око.

Улуру, Австралия

Улуру е една от емблематичните за Австралия природни забележителности. Известно още като Ейърс Рок, това скално образувание е вторият по големина монолит в света – високо е 348 метра, а една обиколка на основата му е с дължина 9 км. Намира се в централната част на страната и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Смята се, че преди 500 милиона години скалата е била част от океанското дъно.

Особен интерес в Улуру предизвиква това, че в зависимост от метеорологичните условия и разположението на слънцето, мени цвета си, който може да бъде от виолетово-син до огнено червен. Най-впечатляващи са цветовете му по изгрев и залез.

В края на октомври 2019 г. хиляди туристи от цял свят посетиха свещеното за местните аборигени място с една единствена цел – да изкачат скалата за последен път, тъй като това вече е официално забранено.

Скална вълна, Хейдън, Австралия

Друга смайваща забележителност в Австралия е скала, във формата на огромна вълна, или т. нар. скална вълна. Тя е висока 14 метра, дълга е 110 метра, от гранит е и е на повече от 2,7 млрд. години. Намира се близо до град Хейдън. Смята се, че вълната се е образувала от действието на течаща вода върху гранита, докато той бил още под земята. Оформянето на днешния ѝ вид обаче започнало преди 60 млн. години. Цветните ивици пък са резултат от минералите, отмивани от дъждовната вода и стичали се по стените ѝ. Те са червено-кафяви, сиви, жълти, черни, а под въздействието на слънчевата светлина се прокрадват и зелени и яркочервени нюанси.

Брайс Каньон, Юта, САЩ

Брайс Каньон се намира в Югозападната част на щата Юта и е един от националните паркове на САЩ. Разположен е на надморска височина от 2400 до 2700 м.

Въпреки името си, като природно образувание Брайс Каньон всъщност не е каньон. Представлява огромен природен амфитеатър, съставен предимно от геоложки структури, наречени худу. Те се формирали в резултат на милиони години ерозия от действието на вятър, дъжд и лед, тъй като първоначално това място било плато. Там могат да се открият и други причудливи скални форми като мостове, арки, прозорци и стени. Всички имат леко розов цвят, който се дължи на наличието на магнезий и железен оксид в състава на скалите.

Каньонът на Антилопата, Аризона, САЩ

Зигзагообразните и тесни проходи, минаващи между издигащите се на 37 метра височина стени на Каньона на Антилопата, са една от уникалните атракции в света, която заслужава да бъде посетена, защото друго подобно място в света просто няма. Каньонът се е образувал от ерозията на огромен пясъчник, който се намирал там преди хиляди години. Внезапни притоци на събрала се дъждовна вода, особено в периода на летния валежен мусон, допринасяли за постепенното издълбаване на прохода в дълбочина. Това личи и от стените, по които личат следите на течащата вода.

Всъщност Каньонът на Антилопата се състои от долна и горна част. Името му идва по две линии. От една страна поради факта, че някога там свободно се разхождали вилороги антилопи, а от друга се дължи на оранжевите му оттенъци, които наподобяват козината на антилопата. Попадащата в процепа слънчева светлина пък създава феерия от цветове по стените му, които могат да се видят, само при разходка в долната му част.

Белоградчишките скали, Белоградчик, България

Белоградчишките скали са вероятно най-популярното, но и запленяващо скално образувание в България. Фактът, че преди над 200 милиона години са били дъно на море, е достатъчен да привлече вниманието на всеки един човек. В началото на дъното на морето се отлагали пясък, чакъл и глина, които с времето били свързани от пясъчно-глинеста спойка. Така се получили конгломерати и пясъчници. При оттеглянето на водата, комплексът се нагънал и се показал на сушата. След това в действие влезли ветровете, слънцето, дъждовете и температурните колебания, под чието влияние скалите придобиват причудливи форми. Наричат ги Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът

Стобски пирамиди, с. Стоб, България

Стобските пирамиди са едно от скалните чудеса на Рила планина. Местността малко наподобява Брайс Каньон, но тук вятърът, дъждовете и снеготопенето са придали на тези скални образувания чудни форми, за които и до днес се носят легенди. „Невястата”, „Чуките”, „Самодивските комини”, „Зъберите”, „Братятя” са само част от имената, които местните жители са им дали и за всички има история. Най-известна обаче е групата скални образувания, носещи името „Сватовете”, с които се свързва древна легенда за една сватба, където булката била толкова красива, че кумът не издържал на изкушението и понечил да я целуне. В този миг Бог се разлютил и превърнал всички сватбари в камъни.

Най-красиви Стобските пирамиди са при залез слънце или на лунна светлина.

Каменни гъби, с. Бели пласт, България

С височина над 2,5 м и почти същата ширина на „шапките” им, каменните гъби, познати още като скални гъби, са една от впечатляващите природни забележителности в Южна България. Формирали се в резултат на активна подводна вулканична дейност по времето на Палеогена. С оттеглянето на морето и издигането на дъното, те били подложени на влиянието на вятъра, дъжда, слънцето. Долната част, която има розов оттенък, дължащ се на наличието на минерала клиноптилолит, бил по-податлив на ерозията, докато горната, т. нар. шапчица, съдържа по-здрави минерали като селадонит и по-трудно изветря. Така, в продължение на хилядолетия, били оформени и днешните каменни гъби.

Божиите очи, пещера Проходна, България

Проходна е пещерата с най-дълъг пещерен тунел в България – 365 м. Тя обаче привлича най-много туристи не толкова заради това, а заради феномена „окна”, получил популярност като „Очите на Бога” или „Божиите очи”. Той се образувал в резултат на ерозията и прокрадващата си път дъждовна вода, които довела до образуването на дупки в тавана. Те са две, с еднаква големина, симетрия и бадемовидна форма, поради което изключително много приличат на огромни очи.