Обратно към българските ни корени: Защо селският туризъм не е само за чужденци?

Кога за последно откъснахте пресни домати от двора или ядохте свежа салата от току-що набрани зеленчуци? Кога за последно успяхте да се насладите на истинска тишина и на небе, обсипано със звезди?

А през зимата да ви се е допивал истински чай, приготвен от планински билки?

Въпреки че, на пръв поглед, между трите неща вероятно не откривате връзка, ще загатнем, че те всъщност са елементи на едно и също нещо. А ако пък откривате такава, то вече сте се досетили, че в тази статия ще разказваме за селския туризъм. И по-точно за това какво точно представлява той, какви възможности за нови и много различни преживявания може да предостави и къде са местата, където той се развива.

Какво представлява селският туризъм?

Селски туризъм е понятие, което придоби популярност сравнително скоро у нас. В много страни от Западна Европа той се развива вече няколко десетилетия, а едни от популярните дестинации за това са Франция, Италия и Испания. България обаче също става все по-търсено и предпочитано място за практикуването му.

Голяма част от съвременния живот преминава много динамично, в бързане между работа и домакински дела, в стрес от крайни срокове и проекти. Вследствие на това селският начин на живот, от който доскоро масово се бягаше, днес е много привлекателен. Провинцията остава едно от малкото места, където животът все още е непроменен, културата и традициите са запазени, а околната среда впечатлява със своята чистота  и естественост.

Най-общо селският туризъм се свързва с почивка на село или в къща сред природата. Същинска част от него обаче е истинският досег с характерната за селото атмосфера и начин на живот, което включва елементи от бита, начин на хранене и прекарване на свободното време. Наред с гастрономическото удоволствие, селският туризъм предоставят възможности и за много други интересни дейности, които не могат да се правят навсякъде. Сред тях са конна езда, скално катерене, риболов, традиционна фермерска работа, която пък хората, ангажирани в този бизнес, нарекоха „агрофитнес”. Тя може да включва цепене на дърва, бране на грозде и билки, хранене, миене и доене на животни и др.

Не на последно място селският туризъм е най-добрият начин човек да си припомни традиционния български бит, култура и традиции.

Какви възможности предоставя?

Автентична обстановка

Голяма част от къщите за настаняване, където се развива селски туризъм, са автентични, строени през 19-20 век. В тях е запазен духът на отминалото време чрез характерната за тогава аранжировка. За по-голям комфорт обаче тя е съчетана и с някои по-съвременни удобства. Обикновено се отдават под наем целите къщи, като идеята на това е изживяването на една по-различна и истински зареждаща почивка.

Ако търсите още по-голямо приключение обаче, на не малко места в тези райони можете да отседнете в една къща, заедно с нейните стопани, които ще ви покажат нагледно прочутото българско гостоприемство. Освен че ще ви нагостят с може би най-вкусните гозби, защото са приготвени по стара рецепта и от истински, току-що набрани продукти, ще ви поканят на масата си и могат да ви разказват различни местни истории, поверия и легенди.

Занимания

Любителите кулинари освен да опитват приготвената храна, могат и да се включат в подготовката ѝ. Приготвянето на традиционни блюда е едно от новите преживявания, на които може да се отдадете. Наред с това може да помогнете с брането на зеленчуци и плодове от градината, да отидете за горски гъби или билки, да се включите в производството на домашни вино, ракия, кисело мляко, сирене, кашкавал и какво ли още не. В някои села има и уроци по грънчарство, иконопис, народни песни и танци, плетене, бродиране и много други.

Конна езда/конни преходи

Интересните занимания на село включват и наемане на кон, с който може да се впуснете в дълъг преход из околността и близките забележителности. Ако пък сте начинаещи, често има възможност да прекарате час-два в обучение на основни техники за яздене. Предоставя се и възможност сами да оседлаете, нахраните и срешете коня, който ще яздите.

Банско и околността е едно от малкото места, които предлагат много добри възможности за това. Много интересна е почасовата езда сред природата на Пирин и Рила планина, тъй като се минава по разнообразен терен с различни препятствия като реки, паднали дървета, изкачване и спускане по наклони, провиране в гората, което създава усещане за истинска и свободна езда.

Освен с кон, обиколка из околностите и опознаване на селските пътища може да се направи и с велосипед.

Походи

Има ли друг толкова лесен и приятен начин да избягате от шума и стандартната блъсканица от един поход в планината, гората или около някое малко и китно селце, разказващо само́ за трупаната от него вековна история?

Разходката винаги може да бъде съчетана и с пикник и игри на открито, а допълнителната доза чист въздух ще ви ободри още повече.

Нощи под звездите

Небе, обсипано с мъниста от звезди – от големи до много малки. Отдалечените от големия град села са единственото място, на което можете да видите звездите и Млечния път в истинския им блясък. Това се дължи на липсата на т. нар. „светлинни замърсители“ – това са милионите светлини на града, които озаряват небето и не ни позволяват да виждаме ясно звездите. В провинциалните български селца и градчета рядко бихте се натъкнали на подобен проблем.

Какво ли ще е пък това да бъде последната гледка преди заспиване? Ако целият ви живот е преминал в града, може никога да не сте виждали нещо подобно. За щастие летните нощи, прекарани в двора на селската къща, са идеалното време и място за това.

Къде се развива?

България е може би една от малкото страни, в които селски туризъм може да се практикува във всяка една област. Интерес будят местата, където се произвежда вино, но най-предпочитани са тези в планинските райони.

Наред с всички възможности за преходи и планински атракции, както и интереса, който създава намиращия се там трети по височина връх на Балканите „Вихрен“, Пирин е една от планините, чиито селца са сред най-търсените и предпочитани за почивка.

Едно от тях е село Делчево, което се намира до град Гоце Делчев в Южен Пирин. Невероятна природа, тишина, спокойствие и истинска възрожденска атмосфера с много калдъръмени улички отличават това място, разположено сред вековните гори на Пирин. Къщите там са градени от дърво и камък и е истинско преживяване да се отседне в тях. От селото са изградени и няколко еко-пътеки, които отвеждат до интересни природни и културно-исторически забележителности в района.

Друго много интересно място в Пирин е, разбира се, неговата перла – Банско. Традициите и обичаите в този край на България са запазени и могат да се преживеят от всеки гост на града. По време на различни празници всеки желаещ може да се разходки с каруца, да дегустира местни ястия, да се облече в традиционни носии, да чуе автентични песни, както и да бъде въвлечен в „хайдушко нападение”.

Лятото все още не е отминало и очевидно се очертава поне още няколко седмици да е топло, така че идеята за малко селски туризъм все още може да бъде сериозно обмислена. Какъв по-различен, запомнящ се и интересен начин за една последна почивка и забавен финал на този летен сезон.