Пешеходните маршрути и еко пътеки на Банско

Банско, наричан още „входната врата” за пешеходния туризъм в Пирин, е отправна точка на пешеходни маршрути с обща дължина около 200 км.

Те са различни по сложност и времетраене, но всички разкриват красотата и величието на планината и нейните забележителности. Има такива за любители, за по-опитни планинари и само за алпинисти. Някои са подходящи за лятото, а други – за през зимата.

Освен Банско, други отправни точки в околността са Добринище и Разлог. От трите града се стига, обикновено с кола, до различни хижи, откъдето започват същинските преходи. От Банско например се стига до хижите „Бъндерица”, „Вихрен“ и „Демяница“. Близо до Добринище е хижа „Гоце Делчев”, откъдето с лифт или за 2 часа пеш се стига до хижа „Безбог”. От Разлог пък започва маршрутът до хижа „Яворов“, с преход около 4-5 часа, а от там може да се продължи и до други хижи и върхове.

Голяма част от хижите са част от повечето маркирани маршрути, като идеята е така да може да се преминаване от един маршрут в друг, което позволява да се обходи цялата Пирин планина.

Маркирани туристически маршрути

catering

Общо 20 са маркираните пешеходни туристически маршрути в Национален парк „Пирин”. 12 от тях обаче са с отправна точка Банско.

Маршрут № 1 – червена маркировка

Банско, хижа „Предел” – хижа „Яворов” – хижа „Вихрен” – заслон „Тевно езеро” – хижа „Пирин” – м. „Попови ливади”

Маршрутът започва от хижа „Предел” и преминава през местностите Кулиното, Склада, Циганска колиба, Малка Джинджирица, Бабина вода и резерват „Дупката”, откъдето се стига до Даутовото езеро (2358 м. надморска височина), местността Конярника и долината на Бела река, като целият този район е известен с богатото си растително разнообразие.

Преходът продължава до хижа „Яворов”, където има почивка, а след това минава през Суходолския превал, Каменитишки превал, седловината Премката, Вихренския преслап, стигайки до хижа „Вихрен”. След това се продължава до разклоните Равнако и разклона при Дългото езеро, Башлийската порта, водеща към заслона „Тевно Езеро“. Оттам, през Краледворската десна порта се стига до Аргиривото езеро, седловината Комитски чарк и хижа „Пирин“. След почивката се тръгва към Сапвийца, минава се през седловината Тодорова поляна и местностите Влашки мандри и Водопоя. Така се стига до връх Ореляк, с височина 2099 м. От върха се слиза към крайната точка на маршрута – местността Попови ливади.

Този маршрут е подходящ за добре подготвени и екипирани планинари.

Маршрут №2 – жълта маркировка

Банско, хижа „Яворов” – гр. Кресна (общо 10 ч. и 30 мин.)

Започва от разклона за хижа Яворов към разклона за Бетоловото, през Варниците и Голямата мура. Стигайки до хижа „Яворов”, може да се направи кратка почивка, след което се продължава към Суходолски превал, местностите Черната вода, Пещерата и Разкола. Крайна точка на маршрута е местността Върбите.

Предвид продължителността на този маршрут, желаещите да го преминат е желателно да имат добра предварителна физическа подготовка.

Маршрут №3 – жълта маркировка

Банско – м. „Пещерите” – хижа „Бъндерица” – хижа „Вихрен” – хижа ”Яне Сандански” (общо 9 ч.)

Началото е входа на НП „Пирин”, който е на 16,3 км. от Банско. Тръгва се покрай разклоните за рибарника за пещерите и за Докимо и се стига до началото на Бъндеришка поляна. На горния ѝ край се намира хижа Бъндерица, разположена на левия бряг на р. Бъндерица. Оттам следва преход към чешмата над Байкушева мура и се стига до хижа Вихрен, откъдето се минава към Муратовото езеро. Следват Бъндеришка порта, циркуса Голямо Спано поле, хижа Беговица, Спанополска река и х. Яне Сандански, което е крайна точка.

Този преход не е от най-леките, а и времетраенето също е важен фактор, затова ако двучасовата разходка в парка не е “вашето нещо”, по-добре внимавайте с този маршрут. Същото се отнася и за следващите 3 прехода.

Маршрут №4 – синя маркировка

Банско – хижа „Демяница” – хижа „Беговица” – хижа „Яне Сандански” (общо 11 ч.)

Началната точка на маршрута е входът на НП „Пирин”. Минава се през местността Тодорова Орница, до Юленски мост. Стига се до хижа Демяница, разположена сред вековна иглолистна гора и на водослива на реките Стражишка, Валявишка и Василашка.

Следващата точка от прехода са Василашките езера – група от 12 езера, от които най-впечатляващо е Дъговидното езеро. Оттам се стига до местността Тияците, където могат да се видят следи от някогашния Демянишки ледник, както и растенията клек, хвойна и бял бор.

След това се стига до Превалските (Демянишките) езера – група от 4 езера, разположени в Превалския циркус. Преминава се през Мозговишката и Беговишката порти и се стига до хижа Беговица и хижа Яне Сандански (последна точка на маршрута).

Маршрут №5 – зелена маркировка

Добринище – хижа „Гоце Делчев” – хижа „Безбог” – хижа „Пирин” – град Мелник (общо 17 ч.)

Село Добринище се намира на 6 км от Банско и заради минералните си извори е най-известният балнеолечебен курорт в Пирин. Първият преход е 11 км – от Добринище до хижа Гоце Делчев (по асфалтиран път), минавайки през Балев мост и местността Чешмата.

След почивка в хижата се продължава към Високата ела, Солището, Тузлата и се стига до хижа Безбог. Оттам може да се насладите на Безбожкото езеро и на гранитните пирамиди Орловец, Безименния и Самодивски връх (Дженгал). Продължава се по пътеката за Поповото езеро, Аргировото езеро и местността Комитски чар, след което се стига до х. Пирин, но крайна точка на маршрута е град Мелник.

Маршрут №6 – кафява маркировка

Банскo, местност „Пещерите” – заслон „Синаница” – м. „Мозговица” – хижа „Беговица” – м. „Азмаците – хижа „Пирин” (общо 11 ч.)

Преходът от местността Пещерата до хижа Синаница е около 3 часа. Хижа Синаница е в близост до Синанишкото езеро и Синанишката порта – място, със спираща дъха гледка. От там може да се насладите на Спанополският и Башлийският чукар, Стефанов връх, Солището, Яловарника и Зъба. Можете да се разходите по Гергийските езера, Муратов връх и Бъндеришка порта. След това се стига до заслона Спано поле за кратка почивка.

Маршрутът продължава през красиви широки поляни под Башлийски чукар, стигайки до местността Мозговица – 100-годишна мурова и смърчова гора. Следват хижа Беговица и местностите Азмаците и Лопово. Крайна точка на маршрута е хижа Пирин.

Маршрут №7 – зелена маркировка

Банско, Хижа „Бъндерица” – „Премката” (общо 2 ч. и 30 мин)

От хижа Бъндерица се тръгва към разклона под заслон Казана и се продължава към седловината Премката, която е и крайната точка на маршрута.

Въпреки много по-краткото време, което отнема този маршрут, той не е от най-леките. Такива в Пирин трудно могат да се намерят. За там са характерни кратките прави участъци и предимно скалисти изкачвания, които понякога са доста стръмни. Такъв е и маршрутът х. Бъндерица – Премката. В началото на прехода наклонът е приемлив и няма нищо сложно, но колкото повече напредвате, толкова по-стръмно става и толкова по-малко и кратки сравнително прави участъци има. Преходът не се препоръчва за хора със страх от височини.

Маршрут №8 – синя маркировка

Банско, Хижа „Вихрен” – хижа „Синаница” (общо 4 ч.)

Този маршрут тръгва от хижа „Вихрен” и се движи по дясното поречие на реката към местността Равнако. Преминава се покрай Хвойнатото езеро. Ориентир е Бъндеришката порта, от която се тръгва към разклона за връх Георгийца. Следва седловината Синанишката порта, след която е крайната точка – хижа Синаница.

Синанишкия циркус е смятан за един от най-красивите в планината и наистина си заслужава да се види. Преходът не е сложен, с изключение на изкачването до Бъндеришка порта и на още един участък преди Синанишката порта, които са доста стръмни и каменисти.

Маршрут №9 – зелена маркировка

Банско, Хижа „Вихрен” – хижа „Демяница” (общо 4 ч.)

От хижа „Вихрен” се придвижвате до разклоните за Равнако, Дългото езеро и Василашките езера. След това се пресича реката, която идва от Василашките езера и се стига до крайната точка – хижа „Демяница”.

Този маршрут се определя по-скоро като лек и кратък, но отново не бива да се забравя, че и тук има стръмни участъци и такива с висок наклон, макар и по-малко.

Маршрут №10– зелена маркировка

Банско, „Винарска порта” – м. „Мозговица” (общо 2 ч.)

От хижа „Демяница” се пресича реката, идваща от Василашките езера. Тръгва се по пътека по поречието на р. Валявица, която води до Винарската порта. В близост до нея е местността Мозговица.

Преходът е със средно ниво на трудност, но с много ранно тръгване и повече почивки може да се премине и от по-начинаещи планинари.

Маршрут № 11 – жълта маркировка

Банско, Хижа „Демяница” – хижа „Безбог” (общо 4 ч. и 30 мин)

От хижа „Демяница” се тръгва по широка пътека към местността Тияците и Поповото езеро. То има кристално чиста вода и е най-голямото пиринско и второто по големина планинско езеро на Балканите.
Следва разклона за хижа „Демяница”, като оттам се стига до хижа „Безбог”.

Преходът е сравнително лесен, с няколко по-стръмни спускания, но и изкачвания. Характерно за него е, че се преминава покрай доста реки и езера.

Маршрут № 12 – жълта маркировка

Банско, Хижа „Беговица” – хижа „Пирин” (общо 4 ч. и 30 мин)

Хижа „Беговица” се намира на брега на Козя река. Оттам се тръгва по разклона за Беговото езеро и се стига до хижа „Пирин”.

Маршрутът е със средно ниво на трудност и е необходима добра физическа подготовка.

Маршрут № 13 – синя маркировка

Хижа „Пирин” – хижа „Малина” – м. ”Водопоя” – м. „Попови ливади” (общо 6 ч.)

Преходът от х. „Пирин” до х. „Малина” минава през местността Близнаков чарк и е с продължителност около 1 час и 45 мин. Следва местността Водопоя, а крайна точка е местността Попови ливади.

Степента на трудност на този маршрут е предимно лесна, но добрата екипировка и физическа подготовка са за препоръчване.

Екопътеки

Освен маркираните маршрути, в Банско има и обособени образователни екопътеки, където желаещите могат да научат интересна и любопитна информация за растителния и животински свят, както и за геоложките особености на планината.

Екопътека „Демянишка река разказва”

Екопътеката „Демянишка река разказва“ следва маршрут Банско – хижа Демяница – хижа Яне Сандански. Началната ѝ точка е на около 3 км. след Банско в посока хижа Вихрен и свършва на хижа Демяница. Продължителността на прехода е около 4-5 часа в едната посока, а общата дължина около 14 км. Определя се като сравнително лесен и е подходяща за летния сезон.

Преходът е изцяло по черен път, включващ преминаване покрай два водопада – Юленски скок и Демянишки скок. Гледките, които се разкриват от там, напълно оправдават трудния терен. На х. Демяница туристите могат да се нахранят и пренощуват, след което да продължат към следващия преход. А ако предпочитат, могат да се върнат обратно до началото на маршрута.

Екопътека „Към Башлиица”

Тази екопътека започва от х. Яне Сандански до заслон „Спано поне” и е сравнително нова за повечето туристи. Преходът е около 2 часа и половина, а пътят следва долината на река Башлийца, преминаващ през интересни природни забележителности като Попинолъшкия водопад.

Река Башлийца е водосбор от реките Атмегданска, Сърчалийца, Беговица, Мозговица и Чиарска. Екопътеката включва интересни факти и информация за геоложките особености на Пирин планина, както и за някои нови растителни и животински видове.

Екопътека „Драгостинов чарк”

Най-големият плюс на тази екопътека е, че е съобразена с всички изисквания за достъп на туристи със специфични нужди. Намира се на 4 км. над Банско, непосредствено до асфалтовият път за хижа „Вихрен”. Основните подобрения, с които е снабдена, са специална настилка, походи към кътовете за отдих, тоалетни, паркинг и информационни табели. Дължината на пътеката е 1,4 км.

Екопътека „Към царството на Еделвайса”

Четвъртата пътека на територията на Национален парк „Пирин” е направена през 2007 г. Тя започва от местността „Бетолово” над Разлог. Преминавайки по нея, ще имате възможност да се насладите на красиви гледки от Рила, Пирин и цялата Разложка котловина. Целият маршрут отнема около 3 – 4 часа. Подходяща е и за велотуризъм.

Екопътека „Към Башлиица”

Тази екопътека започва от х. Яне Сандански до заслон „Спано поне” и е сравнително нова за повечето туристи. Преходът е около 2 часа и половина, а пътят следва долината на река Башлийца, преминаващ през интересни природни забележителности като Попинолъшкия водопад.

Река Башлийца е водосбор от реките Атмегданска, Сърчалийца, Беговица, Мозговица и Чиарска. Екопътеката включва интересни факти и информация за геоложките особености на Пирин планина, както и за някои нови растителни и животински видове.

Екопътека „Към Башлиица”

Тази екопътека започва от х. Яне Сандански до заслон „Спано поне” и е сравнително нова за повечето туристи. Преходът е около 2 часа и половина, а пътят следва долината на река Башлийца, преминаващ през интересни природни забележителности като Попинолъшкия водопад.

Река Башлийца е водосбор от реките Атмегданска, Сърчалийца, Беговица, Мозговица и Чиарска. Екопътеката включва интересни факти и информация за геоложките особености на Пирин планина, както и за някои нови растителни и животински видове.

Екопътека „Към Башлиица”

Тази екопътека започва от х. Яне Сандански до заслон „Спано поне” и е сравнително нова за повечето туристи. Преходът е около 2 часа и половина, а пътят следва долината на река Башлийца, преминаващ през интересни природни забележителности като Попинолъшкия водопад.

Река Башлийца е водосбор от реките Атмегданска, Сърчалийца, Беговица, Мозговица и Чиарска. Екопътеката включва интересни факти и информация за геоложките особености на Пирин планина, както и за някои нови растителни и животински видове.