Практически съвети за планините 8 неща, които е добре да знаете

Как правилно да се подготвите за алпинизъм в планината?

Невероятните гледки от планините, спиращите дъха места, които ще бъдат покорени, бризът на чист въздух, кардио тренировките, както и всички специални ползи за здравето, са основните награди от алпинизма и туризма. Предлагаме ви най-доброто ръководство за това как правилно да се подготвите! Вашият фокус ще бъде по-ясен, след като решите да започнете новата си тренировка по алпинизъм за следващата си любима цел.

1. Какво е вашето желание? План за успех!

Пътуването и туризмът с цел правят всичко различно! Искате ли се изкачите в планината със семейството си? Искате да го направите сами? Бихте ли предпочели обучение за алпинизъм на голяма надморска височина?

Определете целта си и започнете да работите по нея. Ако искате да се изкачвате на по-голяма надморска височина, не забравяйте да влезете във форма, като започнете с по-малки стъпки.

Обучението по алпинизъм с кардио тренировка е първият и решаващ ключ за правилното започване на вашето пътуване, с по-малко мускулни болки, без медикаменти и с цялата необходима безопасност!

2. Отделете време, влезте във форма и тренирайте!

В подножието на Пирин се намират няколко голф центрове, които се състоят се от няколко на брой игрища с над 20 дупки, подходящи за всички нива.

Ако търсите положително и вълнуващо приключение, позволете ни да ви изведем от зоната си на комфорт, но по подходящ начин! Защото според нашия опит, когато хората отделят време за програмата за обучение по алпинизъм, всичко това прави постигането на вашата цел много по-ценно. Обучението по туризъм и алпинизъм е известно като кардио тренировка.

Започнете с по-малки цели и по-ниски планини.

За да започнете списъка, започнете с по-кратки разходки, където можете да стигнете до върха за 1-2 часа. Направете си уикенд и поканете приятели или членове на семейството, за да направите пътуването си още по-приятно. След като стигнете до първата си и по-кратка тренировка по алпинизъм, можете да започнете да се стремите към по-големи висоти.

След няколко обиколки ще бъдете готови за следващите си нива на обучение по алпинизъм. Не забравяйте да започнете по-дългите си туристически обиколки по-рано, за да избегнете всякакви бързания поради по-кратките дни през зимата/есента или летни бури.

Вашата цел не трябва да бъде просто да стигнете до върха, но и безопасно до подножието на планината.

Комбинирайте упражненията си на открито с други тренировки на мускулите:

  • Загрявайте с ходене или други устройства като пътеки и тренажори
  • Тренирайте мускулите на долната част на тялото и гърба
  • Дайте си време (и на тялото) да се подготвите.

3. Психическата подготовка също е важна.

Като други спортове, така и обучението по алпинизъм и туризмът ще подобрят вашето самочувствие и когнитивни функции, без дори да споменаваме подобрения сън и по-широкоспектърно въображение, след като видите всички 360-градусови панорами.

4. Какво ще Ви е необходимо?

Ще имате нужда от основно оборудване, било то за туризъм, планинско катерене и т.н., като подходящи обувки, които ще поддържат глезените ви, водоустойчиви дрехи, допълнителен комплект чорапи и блуза

Ръкавици, каска, щеки за планински преходи (ако имате нужда от подпора)

Термос с вода, малко храна, джобно ножче, слънцезащитен крем и т.н.

5. Планирайте маршрута си и почивките си.

Ако сте напълно непознат от туристическа гледна точка, интернет може да бъде основният, но не и единственият ресурс, когато става въпрос за планиране.

Потърсете блогове, предлагани на местни уебсайтове или се свържете с агенции. Просто се погрижете да търсите надеждни източници.

Почивките също са от решаващо значение за възстановяването и мотивацията на тялото ви.

6. Пийте вода и приемайте лека храна.

Обучението по алпинизъм и този в реално време е нищо без храна и вода! Начинаещите туристи често не носят достатъчно вода по време на походи. Въз основа на метеорологичните условия, теглото ви и трудността на района наистина е необходимо да носите със себе си по възможност повече вода и течности, както и храна.

7. Проверете метеорологичните условия преди похода.

Бъдете наясно какво ще бъде времето и се подгответе!

Необходимо е да проверите официалната прогноза за времето, преди да тръгнете на поход и дори по време на обиколката си, трябва да сте наясно с основните промени във времето. Времето в планините може да се промени бързо и това, което е прогнозирано да бъде като хубав и безоблачен ден, може бързо да се превърне в бурно и валежно.

8. Намерете своя водач на приключения в планината!

Имате ли нужда от планински водач, който ще бъде наясно с маршрута и ще ви помогне да организирате похода? Обучението по алпинизъм означава, че ще откриете всички нови места наоколо или дори по целия свят, така че искате да сте възможно най-сигурни и в безопасност, нали?