adwise

Банско: перлата на Пирин

Впечатляващи природни пейзажи, богата история, съхранени традиции, уникална архитектура, неповторима местна кухня. Списъкът с описанията на Банско и покрайнините е наистина дълъг и това не е случайно.

Една от причините е, че градът има над 10-вековна история. Заедно с навлизането на новото време, в Банско успяват да се съхранят и отпечатъците на отминаващи си епохи, което допринася за една наистина необичайна, но и безкрайно уютна атмосфера.

Всяка зима градът привлича хиляди любители и професионалисти на зимните спортове. Обявен за най-големия ски курорт на Балканите, Банско е предпочитано място за провеждане на ски състезания и училища за начинаещи. Това се потвърждава и от Международната организация по ски, която реши в зимния ни курорт да се провеждат стартове от Световната купа по ски.  

„Освен традиционен град, със старинна част, Банско е и модерен зимен курорт, както и една от главните „порти“ към красивия Пирин“, допълват в свои разкази чуждестранните туристи.

Градът обаче е еднакво атрактивен и през останалите три сезона на годината, защото предлага разнообразни възможности за почивка, развлечения, спорт и места за отдих.

История

bansko istoria

Различни записки, а и археологически обекти, които могат да се видят и днес, свидетелстват за съществуването на Банско още от времената на траките, славяните, римляните и византийците. Окончателно той се оформя като селище около X век. Силен разцвет обаче постига в периода около Възраждането, когато се развива широка търговска и занаятчийска дейност. В днешни дни в Банско са запазени много от улиците и постройките от онова време.

Жителите на града имат силен принос в утвърждаването и формирането на българската нация, както и за успеха на освободителното движение. Те активно са участвали във въстания и революционни комитети, а свидетелствата за това са изложени в историко-етнографския музей в Добринище, на 10 км. от Банско.

Сред познатите личности, които са родом от Банско, са бащата на българското възраждане - Паисий Хилендарски, който именно тук написва „История славянобългарска“ - първото възрожденско произведение на българската историография. Патриархът на българските учители и книжовници Неофит Рилски също е роден в Банско, както и големият поет Никола Вапцаров. Днес родните им къщи са превърнати в музеи, които могат да се посетят от всеки гост на градчето. Пресъздадена е и килията на Зографския манастир, в която Хилендарски написва малката, но преломна за годините на робството творба.

Забележителности

bansko zabelejitelnosti

Въпреки че е малък град, Банско впечатлява с множеството си забележителности. Старият град, църквата „Света Троица“ и Байкушевата мура са само част от интересните места, които могат да се видят.

Старият град има ефект на машина на времето, защото са запазени голяма част от възрожденските къщи и калдъръмените улици, които съхраняват духа на онова време. Там се намира и един от символите на града - църквата „Света Троица“, която до строежа на "Александър Невски" е най-големият православен храм не само у нас, но и на Балканите. Построена е през 1835 г. с дарения от жителите на Банско. 

В по-новата част на града се намират къщите на Вапцаров и Неофит Рилски, а на централния площад има и масивен монумент на Паисий Хилендарски.

Освен архитектурни и исторически, около Банско има и много природни забележителности, намиращи се в природен парк „Пирин“. Там може да се види известната Байкушева мура - най-старото иглолистно дърво у нас. От Банско може да се поеме и към връх Вихрен - вторият по височина връх у нас. Преди него пък се стига до Муратов връх, в подножието на който се намира Муратовото езеро.

View this post on Instagram

Опознай Банско! 1. Забалежителност: Безименният град 2. История: Древна крепост без име, обитавана в продължение на повече от 3500 години. През 2003 година при строителни работи по изграждането на параклис Свети Никола в едноименната местност изпод земята изскачат крепостни стени. Множеството находки в района дават основание да се смята, че там между 2000 г. пр. Хр. и XVII век – е имало голямо и многолюдно селище. В местността са открити скелети с ръст 1,8 – 2 метра. В днешно време тази човешка височина може да е нещо напълно нормално, но в онези времена това е внушителен ръст. Въз основа на този факт, учените изказват хипотеза, че по тези места са живели траки от племето Даи, описани от Омир като смели и величествени, привличани за съюзници от гърците за войните помежду им. Наименованието на древното селище е една от големите загадки на разкритите руини – сред тях не е открит надпис, насочващ за името. Освен това не са открити и писмени източници, свидетелстващи за определяне на името на града. От тук и сегашното „име“ на крепостта: Безименният град. 3. Разстояние от хотела: 4 км. Посетете тази уникална българска забележителност! Резервирайте Вашия престой в Банско днес: ☎ Позвънете на: 0700 - 12 - 120 Очакваме Ви! www.GrandHotelBansko.bg

A post shared by Grand Hotel Bansko (@grand_hotel_bansko) on

В посока Добринище, по средата на пътя, се намира „Безименният град“. Останки от него са открити съвсем случайно през 2003 г. Смята се, че там са живели хора още преди 3500 години.

От крепостните останки се чува и реката, която тече в близост. В подножието си тя образува малък, но интересен по форма водопад, кръстен на местността Свети Никола. Той не се намира лесно, затова разучете добре предварително от местните как да го откриете.

Атракции

bansko atrakcii

Ако човек иска да изживее една незабравима ваканция, то Банско е сред малкото места, където това гарантирано може да се случи, без значение от сезона.

Градът предлага на всички скиори и сноубордисти писти с обща дължина от 70 километра и модерни ски съоръжения. Любимо трасе, обаче, е уникалната 16-километрова писта, която нощем е осветена и през целия сезон се поддържа с добро снежно покритие.

Освен изключителните възможности за зимен спорт, Банско предлага и богато разнообразие от куп други атракции. Сред тях са близо 200 км. трасета за планинско колоездене с различни нива на трудност, които стигат до всяка точка от Разложката котловина и се разгръщат не само в Пирин, но и в Рила. Организира се безплатен опознавателен тур с водач, като маршрутът се подбира на място, спрямо нивото на участниците и продължава 3-4 часа.

Разположените в близост до Банско язовири и езера дават много възможности и за любителски риболов. Язовирите Кринец и Белизмата, както и комплекс „Рибарника“ край Добринище са добре зарибени с различни видове риба.

Конна езда на терен или туристическа обиколка из Пирин, с леки и по-динамични маршрути, ще задоволят интереса на всеки любител на конните атракции. Може би най-интересна е почасовата езда сред природата на красивата Рила планина, тъй като се минава по разнообразен терен през различни препятствия като реки, паднали дървета, изкачване и спускане по наклони и провиране в закътани горски кътчета. В зависимост от конната база, има и маршрути из Пирин. Базите в околността са „Peri Volas“, „Дворене“ и една в местността „Кошерината“.

View this post on Instagram

Опознай Банско! 1. Забалежителност: Парк на танцуващите мечки 2. История: Разположен е в Южна Рила, в местността Андрианов чарк. Паркът за реадаптация на танцуващи крафяви мечки е изграден с помощта на световни експерти, които изучават поведението и навиците на кафявата мечка. Открит е през 2000 г. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите “Четири лапи” и “Бриджит Бардо”, както и община Белица. Мястото, на което е изграден паркът е избрано тъй като височината, на която се намира паркът е съобразен с оптималните условия за популацията ка кафявите мечки. Той се разпростира на 120 000 кв.м. и е разделен на 7 сектора, в които живеят 30 мечки. Прекрасна разходка, която може да подарите на вас и своето семейство сред прекрасната природа на Рила и да се насладите на разказа на ексурзоводите, които подробно разказват за живота на всяка една мечка в парка. 3. Разстояние от хотела: 12 км. Посетете тази уникална българска забележителност! Резервирайте Вашия престой в Банско днес: ☎ Позвънете на: 0700 - 12 - 120 Очакваме Ви! www.GrandHotelBansko.bg

A post shared by Grand Hotel Bansko (@grand_hotel_bansko) on

Любителите на по-екстремните и силни усещания могат да опитат и скално катерене. Фирмите, които организират такива изкачвания, разполагат с необходимото оборудване, както и с професионални инструктори, така че и напредналите ентусиасти са добре дошли. Заниманията се провежда в местността Пещерите на 3 км от Банско, северната стена на вр. Вихрен и по околните върхове.

Други силни усещания, на които също може да се наслади човек са Off Road преходи с АТВ автомобили, а по намиращите се в близост реки Струма и Места от ранно лято до късна есен се организират спускания с каяк и рафтинг.

Бъндеришка поляна е друга популярна дестинация в близост до Банско, която предлага най-дългата водна пързалка в Европа, с цели 400 м. дължина, мини голф, тубинг (спускане с надуваеми шейни) и надуваеми пързалки. Тя се намира на 1500 м. надморска височина, а ходенето до там също е вълнуващо. Може да се стигне с кола и малък преход, но ако искате да се насладите на Банско от високо, както и на други панорамни гледки, то може да се качите със ски лифта, който работи и през лятото.

Всяко лято Банско е домакин и на различни фестивали, сред които популярни български музикални турнета, Международен джаз фестивал Банско, който е вторият най-голям джаз фестивал в света, „Банско Балкан Фест” и други. Всяка година се организира кино под звездите, както и кулинарен фестивал. 

Кухня

bansko kuhnq

Запазила духа на поколенията, автентичната банска кухня, отдавна се е превърнала в една от емблемите на града. Не са малко туристите, които посещават града, както за спорт и релакс, така и само, за да опитат традиционни ястия като банска капама, бански старец, катък и чеверме.

Битовата атмосфера и традиционната българска народна музика съпровождат почти всяко вкусване на тези бански деликатеси в множеството кръчми и ресторантчета, които опасват китните улички.

Препоръчваме обезателно да опитате местните гозби чомлек, катино мезе, домашни питки и погачи, кървавица, суджук и най-вече собствените овчи млека, които жителите на града приготвят с много внимание за гостите на Банско.

Релакс

bansko relax

Банско е идеалният град и за релакс и почивка. Само на 15 минути от него например има естествени топли минерални извори, известни с лечебните свойства на водата. Те са посещавани предимно през есента, зимата и пролетта.

През лятото пък от горещините може да се избяга на прохлада край външните басейни, каквито предлагат повечето хотели. За разлика от всички други места обаче, гледката към планината, която се разкрива от тях, създава една по-различна и приятна атмосфера.

Градът е целогодишно предпочитано място за СПА почивка. Предлаганите тук услуги и терапии са на много високо ниво. Почти всички хотели разполагат с добре оборудвани СПА центрове.

Най-богатото разнообразие от термални зони, спа терапии, масажи и лечебни процедури обаче предлага Гранд Хотел Банско, обявен за СПА хотел на годината и разполагащ с най-големия СПА център в града.

Телефон за резервации:

0700 12 120

Безопасност Безопасност