adwise

Град Банско се намира в подножието на Пирин на 927 м надморска височина до национален парк Пирин. Климатът е планински със среднии януарски температури -1.9 градуса по Целзий, снежната покривка в курорта се задържа средно по 6 месеца в годината, а летните температури са +25 градуса.. 

Благодарение на благоприятния си климат и географско разположение, Банско е привлекателна дестинация през цялата година. Алпийският характер на Пирин планина предоставя отлични условия за професионален и любителски зимни спортове, рекреация и туризъм. Курортът разполага с множество луксозни хотели, просторни жилищни сгради, ваканционни селища и търговски обекти, на лице е и модерна система от лифтове, която транспортира скиорите до ски пистите. 

Най-високата точка на ски центъра е на 2560 м., а най-ниската на 1000 м. Общата дължина на пистите е 75 км., а отличното им качество се постига с помощта на 12 снегоутъпкващи машини. Превоза на скиорите се осъществява с помощта на кабинкова въжена линия за 8 души, пет 4-седалкови лифта, един 3-седалков лифт, 6 ски влека и 10 детски влека. Курортът е оборудван и със специално съоръжение за Халф Пайп, предоставящо нови възможности за сноубордистите. Ски центърът разполага със 170 оръдия за изкуствен сняг, които гарантират качествена снежна покривка от месец декември до месец март, а добре осветените писти предоставят възможност и за ползване през нощта. Банско е любима дестинация на туристите и през летния сезон, когато освен разходки в планината, те могат да правят и преходи с АТВ, да яздят коне, да ровят риба и разбира се, да бъдат част от ежегодните музикални фестивали в града, които събират хиляди фенове на централния площад. 

за банско

инфо за банско

Безопасност Безопасност