Pirin Ultra – уникалният планински маратон на България

Стотици участници, десетки километри за бягане, предизвикателни трасета и спиращи дъха гледки.

Всичко това се съчетава по удивителен начин в Pirin Ultra – най-трудния и уникален ултрамаратон, организиран някога в България.

Събитието има голяма стойност в областта на спорта, не само у нас, но и по света. В потвърждение на това е и фактът, че за четири години желаещите да се включат в него са се увеличили над десет пъти. Не малка част от тях са чужденци.

Какво представлява Pirin Ultra?

Pirin Ultra е планински ултрамаратон, който се провежда в сърцето на Национален парк Пирин. Освен че е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, паркът предлага и изключително подходящ терен за скайрънинг. Невероятните гледки, непокътнатата природа и специфичният планински релеф превръщат местността в подходящ и търсен терен за подобни събития.

Скайрънингът е вид планинско бягане, което се провежда на височина над 2000 метра, наклон над 30% и трудност на изкачване не по-висока от втора степен. Обичайните места за скайрънинг състезания у нас са в планините Рила и Пирин.

Традиционно Pirin Ultra се провежда около 21 септември. Стартът и финалът му са в Банско – „стар град, сгушен в подножието на планината и изпълнен с много история и традиции”, както го описват участниците в маратона.

Маршрутите се простират през върховете, долините и стръмните каменни морени на Пирин. С тях обаче успяват да се справят само най-издръжливите, защото условията са много променливи. В този период на годината вечерите са много студени, а денем времето е супер капризно – от слънчево, до дъждовно и ветровито. По високите места състезателите често се натъкват на заледени участъци, което прави преминаването трудно, бавно и опасно, а максималното време, което организаторите дават за справяне, е между 30 и 50 часа. Екипи на 9 пункта – на хижите Безбог, Демяница, Пирин, Беговица, Синаница, Загаза, Сенекос, Яворов и Вихрен подпомагат бегачите.

Историята на маратона

Първото издание на Pirin Ultra е през 2016 г. и постига голям успех сред участници, посетители и фенове на планинското бягане. Включени са две дестинации – 150 км и 70 км, с денивелация на маршрутите над 9000 м и над 4000 м. Участие взимат общо 44 души, 22-ма от които се пускат по по-краткия маршрут. Финиша на 70 км обаче преминават 18 бегачи, а на 150 км – 6.

През 2017 г. ултрамаратонът не променя условията си, а само затвърждава първоначалния си успех. Още през втората му година участниците се увеличават със 100 и общо в маратона се включват 145 състезатели от България, Румъния, Чехия, Италия, Унгария, Ирландия, Гърция, Канада, Китай и Турция. Финиша на 70 км минават 80, а на 150 км. – 40 от състезателите.

През 2018 г. маратонците в Pirin Ultra вече се състезават по нови дестинации – 160 км и 66 км. Втората от тях влиза в програмата на Световните серии по скайрънинг до 2020 г., ставайки последен осми старт в дисциплината Sky Extra на Migu Run Skyrunner World Series. В това издание участие взимат 204 състезатели от общо 25 държави. Финиша на 66 км успяват да минат 109 участници, а на още по-голямата дестинация от 160 км. – 28.

През 2019 г. е добавена и трета дестинация с дължина 38 км. Тя е най-кратка и с най-малка денивилация от всички останали – 2650 м. Стига до първенеца на Пирин и третия най-висок връх на Балканския полуостров – Вихрен. Участниците в PIRIN ULTRA 2019 се увеличават до рекордните 500 души, представлявайки 39 държави. Най-голям е интересът към 38-километровия маршрут, като финалната лента пресичат 189 маратонци. В по-дългите дестинации цялото трасе от 66 км преминават 101 участници, а до финала на 160 км. стигат 34 състезатели.

Въпреки че последното издание на Pirin Ultra приключи съвсем скоро, подготовката за издание 2020 г. вече започна.

Кой може да участва?

За участие в Pirin Ultra може да се запише всеки пълнолетен човек. Предвид нелекия маршрут и дългото времетраене участниците трябва да имат добра предварителна подготовка. Тези, които искат да се включат в най-дългото трасе, трябва да са участвали вече в подобни състезания и да са получили 4 точки от Международната асоциация по планинско бягане (ITRA).

Още от първия старт през 2016 г. активни участници в Pirin Ultra са едни от водещите бегачи на България – Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела. Световният елит на планинските бегачи и скайрънъри е представян с имена като Рагна Дебац, Нуриа Домингез, Андре Джонсон, Ханс Намбергер, Раул Бутачи.

Участието на Антоанета Григорова през 2018 година е белязано с исторически успех за България. Тя финишира трета на 66-километровия старт от световната надпревара. Така става първата българка, постигнала този резултат. Запомнящ се е и финалът й на първия ултрамаратон, когато пробягва разстоянието от 150 км за 38:12:28 и финишира първа.

Необходима екипировка за ултрамаратона

 • Планински обувки, подходящи за всякакви природни условия и маршрути
 • Водоустойчиво яке, шапка, ръкавици
 • Раница с хидратираща система и контейнер за вода с минимален капацитет 1 литър
 • Два източника на светлина – челници
 • Термоодеяло
 • Телефон
 • Компас
 • Свирка
 • Аптечка (комплект за първа помощ)
 • Храна: гелове, барове, плодове, ядки
 • GPS устройство и карта на терена
 • Щеки за планинско бягане
 • Резервни батерии за фенерче или челник
 • Ръкавици
 • Пари
 • Нож
 • Спрей за животни
 • Слънчеви очила
 • Слънцезащитен крем

Първите 9 точки от списъка са част от задължителната екипировка, без която никой не може да участва в маратона. За наличието им се следи през цялото време. Всеки състезател е длъжен да пренесе цялата си екипировка от старта до финала на трасето. Загубата или изоставянето й води до дисквалификация.

Кои са победителите в Pirin Ultra?

В дебютното издание през 2016 г. първи разстоянието от 70 км пробягват Кирил Николов – Дизела при мъжете и Десислава Христова при жените. А едновременно с Антония Григорова, финиша на 150 км стига Филип Филипов.

През 2017 г. победител в кратката дестинация при жените е отново Десислава Христова, а при мъжете – Димитър Желязков. Най-високо на почетната стълба сред пробягалите 150 км. се качват Владимир Милушев и Меглена Бенева.

Първенци на 66 км. през 2018 г. са Британи Питерсен при жените и Пере Бове при мъжете, а на 160 км. – Божидар Антонов и Мери Мирческа.

През 2019 г. французинът Бенят Мармисоле, както и световната шампионка Рагна Дебатс пробягват най-бързо маршрута от 66 км. Победители в по-краткия старт на 38 км. са гъркът Константинос Парадейсопулоз и италианката Стефани Бастрента. Шампиони на 160 км са Владимир Милушев и Мая Танева.